Krasj mellom nord og sør
Denne helga presenterte Ingebjørg Liland sin første bok, «Pappa har fest». I boka skriver hun om kulturkrasjen som kan oppstå når man både er søring og nordlending.
Bokpresentasjonen fant sted på Hamsunsenteret i Nordland, langt fra Kjøllefjord i Finnmark, der hun bor til daglig. Det har vært fest og bokbad, der Ingebjørg stod på scenen sammen med to andre skjønnlitterære debutanter. Nå er hun lettet over at det gikk bra, og over at responsen foreløbig er veldig god.
– Det er en veldig godt og veldig rart, å kunne kalle seg forfatter nå.
– «Pappa har fest» er en fest å lese, skrev novellisten Laila Stien, da hun skrev en uttalelse om boka til forlaget. Men handler boka bare om fest?
– Boka handler om relasjoner, tildels trøblete relasjoner, mellom foreldre, barn, søsken og samboere. Men det er også et nord-sør perspektiv, det er et kulturkrasj mellom nordnorsk og østlandsk lynne. Hovedpersonen har en far fra Finnmark og en mor fra Oslo, og hun har tilhørighet både i nord og sør. I løpet novellesamlingen møter vi hovedpersonen fra hun er 13 til hun er i midten av femtiårene, forteller hun. Mange spør om hun skriver selvbiografisk, men til det sier hun at boka er ren diktning. Selv om mange situasjoner i boka er inspirert av hendelser i eget liv.
Inspirert av pappa
– Noen av novellene er skrevet til novellekonkurranser. En novelle er direkte inspirert av hendelser, for eksempel en gang da naboen satte i gang gressklipperen tidlig på morran og jeg ble så forbanna at jeg begynte å skrive en skikkelig sint tekst, andre noveller er skrevet for å utforske et spesielt tema. Faren min er også en inspirasjonskilde, og jeg har fått tillatelse til å karikere han. Og så får vi se om jeg får tilgivelse også, når han har lest boka.
– Dette er din første bok, hvordan føles det?
– Det føles veldig bra å endelig være i mål. Jeg har skrevet i mange år, både på denne og på andre prosjekter som ikke har blitt noe av. Så det er deilig å endelig kunne si at nå er jeg forfatter, på ekte.
Publikum i salen humret og lo når Ingebjørg leste fra boken. Humoren er tydelig, og har vært viktig for forfatteren
– Jeg hadde ikke bestemt meg på forhånd for å skrive noe morsomt, men det pipler frem, av seg selv. Noen ganger har humoren kanskje tatt litt overhånd, men heldigvis har jeg hatt en god redaktør som også har bedt meg stryke scener som har blitt litt too much, forteller Ingebjørg.
– Det er i utgangspunktet mange tragiske ting som skjer i boka, men når man også kan le litt så er det lettere å ta inn alvoret også. Det er vel det vi kaller nordnorsk galgenhumor.
Til daglig jobber Ingebjørg som regnskapsfører. Med full jobb blir skrivingen gjerne satt til helger og ferier.
– Før drømte jeg om å være forfatter på heltid. Men pandemien har jo gjort arbeidssituasjonen anderledes enn den var før. Man kan jobbe fra hvor som helst, egentlig, og det gir mer frihet og det blir lettere å kombinere jobben og skrivingen. Det er også fint å være en del av en hverdag med andre mennesker. Jeg tror det hadde blitt ensomt å være forfatter på heltid og bare sitte alene hjemme foran datamaskinen.
Gåsehud og hjerteklapp
Pappa har fest er nå utgitt, men har forfatteren allerede begynt på nye bøker?
– Jeg har begynt å skrive på nye prosjekter, og den neste blir noe helt annet. Det å ha fått ut denne boka har jo gitt meg tro på at det går an å være forfatter.
Ingebjørg sier at en viktig grunn til at hun skriver, er årene på Forfatterstudiet i Tromsø.
– Uten den erfaringen tror jeg ikke at jeg hadde vært forfatter i dag.
Nå er boka sluppet. Hvilke forventninger har du til det?
– Jeg håper at noen kommer til å anmelde den og at den blir lest, og jeg håper selvfølgelig at den blir godt mottatt.
I forlagets omtale av boka sier Laila Stien om «Pappa har fest»:
– Her er både sårhet og humor – av til helt inn i det burleske, og det er ikke hverdagskost i norsk samtidslitteratur. Herlig befriende, friskt og nytt. Ti fortellinger fra en og samme familie, med stort spenn i tid. Det er spennende å følge Ellen og Co. Man blir nærmest hekta: hur skal det gå, hur skal det gå. «Pappa har fest» er en ren fest å lese.
Da Ingebjørg fikk høre at forlaget hadde fått denne uttalelsen fra selveste novelledronningen i Norge, kunne hun nesten ikke tro det.
– Det var veldig stas. Jeg fikk både gåsehud og hjerteklapp, sier Ingebjørg Liland.
Om «Pappa har fest»:
Pappa har fest er noe så sjeldent som en novellesamling med pageturnereffekt og høy humrefaktor. Med et lett satirisk tilsnitt tematiserer samlinga familierelasjoner og samliv. Den kan også leses som en roman da samtlige noveller i samlinga følger den samme familien.
Med et sikkert og direkte språk, leverer Ingebjørg Liland en liten perle full av smertepunker, som også skildrer irritasjoner og misnøyen som så ofte kan oppstå i moderne familiekonstellasjoner. Dette gjøres med stort overskudd.
Lesere som liker Nina Lykkes og Agnes Ravatns bøker, vil fryde seg over denne.
Om forfatteren, Ingebjørg Liland:
Ingebjørg Liland jobber med tekst og performance i flere sjangre; prosa, dramatikk, revy, standup og slampoesi. Hun vant i 2009 pris for beste kortfilmmanus under TIFF i Nordnorsk filmsenters manuskonkurranse, og har vært publisert med noveller i Cappelen Damms debutantantologi, Signaler 2012 og i Nordnorsk Magasin. Hun ble i 2015 norgesmester i poesislam. Ingebjørg bor i Kjøllefjord i Finnmark.