Kristina R. Johnsen

Kristina R. Johnsen (f. 1984) fra Steinesjøen i Bø i Vesterålen. Kristina er i dag redaktør og journalist i magasinet Yderst, som gis ut fra Bø, startet av henne selv og samboer Ingmar Wåhlberg. 

Kristina studerte kunst og prosjektarbeid i Oslo, Bergen og Barcelona før hun flyttet tilbake til Vesterålen i 2006, hvor hun jobbet som journalist i Bladet Vesterålen frem til 2012. Mens magasinet Yderst var under planlegging jobbet hun i kulturavdelinga i Bø kommune, frem til første nr. av Yderst kom ut i desember 2013. I starten hadde Yderst Bø som nedslagsfelt, mens de nylig har lagt om, slik at Yderst nå kommer ut en gang i måneden og dekker hele Vesterålen. De har abonnenter over hele landet, og én abonnenet i Sydney (!). De har også gitt  ut boka "Godt Haill" og medvirket til hjemflytterprosjektet "Fan, æ gjør det". Kristina spiller også trommer i bandet Din Freundin. 

Den 30/3/ 2017 skal Kristina snakke om utfordringene -og mulighetene- som oppstår når man vil skape noe fremoverlent og moderne i ei bygd der majoriteten av befolkninga kjører rullator. Kristina påstår at det i er en ung geriljabevegelse på vei hjem til Vesterålen og at mange av de nye arbeidsplassene i bygda er digitale. 
Galleri Nord-Norge, 30/3, klokka 19:21:00. "Innspillet" legges ut på Youtube. 

Kjetil Ansgar Jakobsen

Kjetil Jakobsen er professor i moderne historie ved Nord universitet i Bodø. Han har tidligere blant annet vært Henrik Steffens-professor ved Humboldt-universitetet i Berlin, førstelektor i idéhistorie ved universitetet i Oslo, postdoktor i medie- og informasjonsvitenskap ved universitet i Bergen og har arbeidet som forsker og universitetslærer i Frankrike og på Cuba. Han er spalitisk i avisa Morgenbladet og har skrevet en rekke bøker. Siste utgivelse: «Etter Charlie Hebdo. Ytringsfrihetens krise i historisk lys». 

Den 30/3/2017 holder Jakobsen "Innspill" i forbindelse med bok- og fomidlingsprosjektet Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi i Galleri Nord-Norge. Han snakker om "Digital revolusjon og demokratikrise": 
Verden gjennomlever i dag en demokratikrise. Hva skyldes den og hva betyr den for folk som bor mellom Trump og Putin og ved porten til Arktis? 

Bård Borch Michalsen

Bård Borch Michalsen (f. 1958) arbeider som førstelektor ved Handelshøgskolen UiT i Harstad. Bård er utdannet medieviter/cand.polit med sosiologi, offentlig rett, massekommunikasjon, norsk, engelsk og medievitenskap i fagkretsen.

Han har i 30 år arbeidet som journalist og redaktør i små og store medier. Han har også erfaring fra konsulentfirma, reklamebyrå og offentlige utviklingsorganisasjoner. Bård har alene eller som medforfatter bidratt i 20 faglitterære bøker, om emner som språk, presseetikk, innovasjon, framsnakking, romforskning, lokalpolitisk ledelse, polarhelter, medieutvikling, molter, Golfstrømmen, Vesterålen, Harstad, informasjonsarbeid og PR. Hans seneste bok er «Skriv bedre» (Spartacus, april 2017).

Bård Borch Michalsen leder jevnlig debatter og samtaler, deriblant "Den gode samtalen" i Galleri Nord-Norge. Den 23/3/2017 ledet Bård en samtale med Lars og Ola Bremnes i forbindelse med Omstilling og Utenfor Allfarvei Forlags satsing på formidlingskonseptene Ordspill og Innspill. I denne samtalen får vi høre om hvordan man forholder seg til samfunnet rundt seg i sitt forfatterskap, og hvordan og hva man lar seg påvirke av, gjennom flere tiår som artister, tekstforfattere og mennesker.  

Samtalen kan ses på Youtube. (lenke legges ut kort tid etter arrangementet) 

Ronny Fyhn Hansen

Ronny Fyhn Hansen (f. 1972, Tromsø.) Har bodd i Harstad siden 1996, eller vært holdt som gissel -som han sier selv. Ronny jobber til daglig som driftssjef i Tine. Ronny er en spissformulert hobbyskribent med bloggen Iskanten som arena for utspill. Han mener selv at han har en overutviklet kommentartrang og er også aktiv i sosiale medier, i tillegg til at ulike temaer behandles med humor i bloggen. Hans lidenskap, sykling, er en gjenganger, ikke uten selvironi og harselas av mosjonister på to hjul. Eller som her, hvor han skriver om...golf: 

"Golf.
Tweed.
Plastikkopererte skipsmeglere med privatsjåfør. Humprey Von Goldenshower. Yeees. Beautiful.
Bedriftsidrett for frimurerlosjen. Rolls satans Rolls.
Jævlig langt fra Anfield Road. Fra Raga Rockers. Fra svettelukt, gjørme, harden the fuck up og kragebeinsbrudd.
Golf. Siste utpost av førtiårskrisen. Det mørkeste stedet jeg aldri skulle."

Tekstene hans har et stort publikum, og deles jevnlig av flere medier, som NRK, VG, TV2, Nordlys og AN. Bloggen hans finner du her. 

Ronny har også skrevet en del tekster på oppdrag, og holder sporadiske foredrag med utgangspunkt i Iskanten. Han er også årlig å høre som speaker for ARN (Arctic Race of Norway). 

Den 23/3/ 2017 skal Ronny snakke om den gjengen som sveiper over landet, landsdelen, ja, verden, med endringsidéer som tres nedover hodet på folk og organisasjoner, med et språk som noen ganger er helt ubegripelig og meningsløst for de fleste: Konsulentene. Men også kultureliten vil bli omtalt. Med Fyhn Hansens kvasse penn kan det bli en festaften. 

Dette er en stand-up som vil legges ut på forlagets Youtubekanal i etterkant. 

 

 

Håvard Lund

Håvard Lund (født 20. oktober 1970 i Gildeskål) er en norsk musiker (klarinett og saksofon) og komponist. Han fullførte musikklinja ved Mosjøen videregående skole (1989) og Jazzlinja (NTNU)(1993).

For noen år siden begynte Håvards idé om å etablere et "fordypningsrom" å ta form, og i dag står Fordypningsrommet Fleinvær med sine ni små arkitekttegnede hus klar til å ta i mot gjester som av ulike grunner trenger tid i havgapet... Se mer om Fleinvær her. 

Lund er også kjent som medlem i Farmers Market (1991–1996) og Frode Fjellheims Jazzjoik Ensemble, senere Transjoik (1991–1998), og Trygve Seim Ensemble (1991–2012). I perioden 1996–2002 var han komponist for en rekke teateroppsetninger bl.a. på Torshovteateret, Trøndelag teater, Radioteateret, Det Norske teater. Fra 2003 til 2008 var tilknyttet Forsvarets Musikkorps NordNorge som klarinettist. Han var årets festspillkunstner for Festspillene i Nord-Norge 2006. Videre var han Artist in residence hos musikk i Troms 2007–2008, hvor han siden har vært fast ansatt som landsdelsmusiker. I 1996 ga han ut Letters, en ministorband-CD på eget selskap (Turn Left), med en rekke medstudenter. I 2010 ga han ut My Sister Said, en kammerjazz-CD med Vigleik StoraasSteinar Raknes og Håkon Mjåset Johansen.

I 2012 ga han ut Blix by Lund , en verdensmusikk-CD med bl.a. Unni LøvlidSunanda SharmaJai ShankarSvante Henrysson, og MiNensemblet. Lund har tillegg deltatt på en rekke innspillinger, bl.a. med Decoy, Fotefar, Trygve Seim, Frode Fjellheim, Anja Garbarek

Den 23/3/29017 fremfører Håvard musikk til Rawdna Carita Eiras dikt "syvhundre lydløse farvel" i Galleri Nord-Norge. Han holder også et foredrag om reisen til Fleinvær. 

Andreas Ytterstad

Andreas Ytterstad (f. 1972, oppvokst i Harstad, bor i Oslo) er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er nestleder i Concerned Scientists Norway, og en av intiativtagerne bak Broen til framtiden (broentilframtiden.com). Han har skrevet bokkapitlet "Vinn, Vind eller forsvinn? Klima, miljø og økonomisjournalistikk" (2016) og jobber nå med en rapport som kommer i april, som skal vise at vi har råd til å omstille Norge.

I sitt foredrag om "Bunnlinjer i naturen og økonomien" vil han svare på disse to spørsmålene: 1) Hva slags verdier setter vi på alt vi har kjært omkring oss, og 2) hvilke verdier bør telle tyngst?

 

Karoline Marie Enoksen

Karoline Marie Enoksen (28 år) er utdannet lærer og bakgrunn fra journalistikken. Fullfører dette året (2017) en mastergrad i Drama og teater (med hovedvekt på regi) ved Estetiske fag på Høgskolen i Oslo og Akershus. Var med å starte StorySLAM Oslo i August 2015, som har vokst seg stor siden da. I StorySLAM Oslo er hun produsent og programleder for podkasten, økonomiansvarlig, samt har deltatt som forteller på scenen ved flere anledninger og i det øvrige arbeidet med avvikling og forberedelser av arrangementene.  

Karoline presenterte Storyslam under Ordspill/ Innspill i Galleri Nord-Norge i forbindelse med Utenfor Allfarvei Forlags bok- og formidlingsprosjekt "Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi". 

Om Storyslam: 

Hva er det som får helt vanlige folk til å gå opp på scenen foran 500 publikummere og fortelle dem om sine mest skamfulle øyeblikk? 
Interessen for personlige fortellinger har fått en ”ny vår”, og publikum strømmer til arrangementer som skilter med denne type selvfremstillende scenekunst. I løpet av det siste året har vi i StorySLAM Oslo hver sjette uke samlet noen av hovedstadens (forhåpentligvis etterhvert også landets) dyktigste fortellere til fortellerkonkurranse på Kulturhuset på Youngstorget. Hensikten er å fortelle den beste, sanne selvopplevde historien. Det som startet som et lite studentprosjekt i kjelleren på Samfunnet Bislet har nå blitt en av hovedstadens største fortellerscener. StorySLAM Oslo består av åtte stykker som alle har bakgrunn fra Drama- og teaterkommunikasjon ved HiOA i Oslo. I November 2016 solgte vi ut Rockefeller og vi har også gjestet på Slottsfjellfestivalen. Det som før gjerne var en mer «nisje»-sjanger, med et godt voksent publikum, har nå blitt et fenomen som veldig mange unge mennesker trekkes til, både som deltakere og publikum. StorySLAM er en live fortellerkonkurranse inspirert av det New York-baserte fortellermiljøet The Moth, hvor de som deltar har åtte minutter hver til å fortelle en sann, selvopplevd historie på en scene. De blir vurdert av en fagjury og to tilfeldig valgte publikumsjuryer. Etter hver fortelling får fortellerne poeng fra én til ni, basert på fremførelse og innhold. De tre fortellerne som får flest poeng går videre til en finale, hvor de må fortelle en ny historie på maks tre minutter. Fortelleren med flest poeng blir kveldens vinner. På podkasten er Audun Lunga og Karoline Marie Enoksen i studio og presenterer og snakker om, og rundt, de to fortellingene (som er tatt opp fra live-arrangementet) som tilhører hver episode.

Tone Jørgensen

Tone H. Jørgensen (f. 1970) har en bachelor i dramaturgi og teaterkommunikasjon fra HVB og salg og markedsføring fra Næringsakademiet.
Hun er spesielt interessert i hvordan teknologi- og kunnskapssamfunnets store tilgang på faktakunnskaper vil dra nytte av arbeidsmåter og samværsformer som kan gi opplevelser, innsikt, forståelse og mening, og har derfor jobbet i mange år med reell involvering av barn og unge i ulike prosesser, organisasjonsutvikling og hvordan bygge gode team.
Tone jobber til daglig i Vestfold fylkeskommune som rådgiver i kulturseksjonen.

Den 16/3/ 2017 holdt Tone foredraget "Medvirkning, til hverdag og fest!" under Ordspill/ Innspill i Galleri Nord-Norge, i forbindelse med prosjektet Omstilling. 

Gro Hilde Ramsdal

Gro Hilde Ramsdal (f. 1955 i Bodø, vokst opp på Gjøvik, studert i Bergen, arbeidet hele sitt voksne liv i Harstad). 

Psykolog, ansatt som 1. lektor og stipendiat på UiT Campus Harstad.

Har undervist på vernepleierstudiet fra 1996. Begynte forskning ca 2000, skal i disse dager levere sin doktorgrad til vurdering for disputas. Unemployed, long-term highschool dropouts, their experiences of attachment problems and mental health issues. 

Gro Hilde Ramsdal holdt foredrag i forbindelse med Omstilling, i Galleri Nord-Norge den 16/3/2017. Foredraget hennes vil du finne på Youtube her. 

Der  snakket hun om hvordan arbeidet med doktorgradsavhandlingen ble en reise for henne personlig, og hva dette gjorde med hennes forståelse av de som ikke får det til på skolen. 

 

 

Baard Herman Borge

Baard Herman Borge (f. 1963) er født og oppvokst i Bergen, og har en doktorgrad i statsvitenskap fra UiB. Han var forskningsassistent ved UiB 1993-1995. Borge har siden 1995 vært vitenskapelig ansatt ved Høgskolen (nå UiT) i Harstad, fra 2008 som førsteamanuensis. Hans faglige interesser spenner over et vidt felt, og omfatter nyere norsk historie (1940-1960), statsvitenskapelige emner og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. Borge har gjennom mer enn 20 år holdt en lang rekke populærvitenskapelige foredrag om aktuelle emner.

Baard holdt foredrag 9/3/2017 i forbindelse med utstillings- og bokprosjektet Omstilling, i Galleri Nord-Norge. UAF setter fokus på dialog og perspektiver på framtida gjennom bok, utstilling, film, innspill og ordspill. Foredraget hans kan ses på vår Youtube-kanal, trykk på denne lenken.

Hans foredrag: 
POTUS # 45. Da Donald Trump 8. november 2016 ble valgt til Barack Obamas etterfølger varslet det radikal forandring, både i og utenfor USA. Halvannen måned etter den offisielle utnevnelsen tyder alt på at denne overgangen vil kreve en hittil ukjent grad av omstilling, ikke minst blant USAs allierte – deriblant Norge.

Rikke Gürgens Gjærum

Rikke Gürgens Gjærum, (1972) professor ved HIOA og ved Det Arktiske Universitet, UiT. Dr.at. v/NTNU i 2004, hovedfag i teatervitenskap v/UIO i 1998, allmennlærer og dramapedagog. Arbeider med anvendt teaterforskning og er faglitterær forfatter, har utgitt 4 monografier og 40 vitenskapelige artikler. Arbeider med disability art, reminisensteater, estetikkfilosofi og kunstbaserte forskningsmetoder, men også med teaterkritikk, barne- og ungdomsteater og ulike anvendte antistigmatiserende teaterprosjekter.

Den 16/3/ 2017 holdt Rikke foredrag i forbindelse med UAF sitt bok- og utstillingsprosjekt Omstilling, i Galleri Nord-Norge. Lenke til foredraget/ Ordspill på forlagets Youtube vil bli lagt her.  

Effektiviseringsjag og digitaliseringsoptimisme: 
Hvordan kan kunsten bygge bro fra effektivisering til menneskelige møter og fra digitalisering til tilstedeværelse i nuet? Hypotesen er at vi må anvende kunsten i møte med de unge og de gamle, de som fungerer som vårt samfunns "indikatorplanter", altså de som er på terskelen av nytten og på randen av avfallet.

 

Roy Inge Eilertsen

roy-inge-eilertsen-fotograf-ingrid-eide-20160306-web_7509537-1080x608.jpg

Det meste av sin kunnskap har han tilegnet seg på LBT-skolen. LBT= Learning By Tryning. Med fantasi, humor, galskap og mot har Roy gjort LivLand gård til en opplevelsesarena. Her arrangeres Norsk tohjulstraktorfestival, VM i sidesprang, åpen gård, VM i toppløsaking og mye mer. 

At Roy er oppvokst og bor i ei lita bygd med knapt 25 innbyggere som har opplevd uenigheter, fraflytting og nedgang har ikke lagt noen demper på hans tro på fremtidig bygdeutvikling.

Bo smått tenk stort er en av hans grunntanker. Med sin bakgrunn fra revymiljøet og inspirert av Lucky Næroset har Roy etablert humoristiske aktiviteter som Sytometret og Sytografisk institutt, snor for lufting av gode ideer, fiaskofobisk institutt osv. Dette har igjen ført til at han har en rekke selvoppnevnte titler som Bygdelivsapetittvekker, Sytografiker, Eventbonde, Væreier osv.. Men det Roy ser som viktigst er å være et medmenneske som bryr seg om sine omgivelser, og en ideutvikler som evner å dele og skape meiningsfulle arbeidsplasser..

Roy Inge holdt foredraget "positiv omstilling" under "Omstilling" i Galleri Nord-Norge den 9/3/2017. Dette foredraget kan du høre på Youtube ved å trykke på denne lenken. 

Camilla Johansen

camilla johansen.jpg

Camilla Johansen (f. 1978) kommer fra Storsteinnes i Troms, men bor i dag i Harstad. Camilla har vært en bakerinne hele livet, men er også utdannet som blomsterdekoratør. Da hun ble kjent for sine snurrer, stablebrød og sitater som "drit i marengsen" gjennom programmet Hele Norge Baker, tok livet en ny retning. Nå ble bakst og hennes livsbrød. Hun startet bloggen Bakerinnens betroelser i 2013 og et år etter kom hennes bakeri Bakerinnen i Harstad. Her serveres kun hjemmelaget mat. Djævelsk godt er hennes første bok. (2015). 

Johan Port

Johan Port (f. 1989) kommer fra Martinique, en fransk karibisk koloni. Kom til Harstad i 2013, begynte da som kokk hos Røkenes Gård. Begynte som kokk hos De 4 Roser i 2014. Johan forelsket seg i Nord-Norge da han var med Jan Vardøen til Lofoten for å lage en film. Før han kom til Harstad, jobbet Johan i Mathallen i Oslo. Han er utdannet fra Center Formacion Apprentice i Paris og begynte som kokkelærling da han var 14 år. 
Johan Port har levert 6 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat, makt og meninger.

Roger Hansen

Roger Hansen (f.1967) bor i Honningsvåg i Nordkapp kommune, og har vært aktiv fisker hele livet. Han har vært leder av Finnmark Fiskarlag (under Norges Fiskarlag) og er nå leder av Skarsvåg/ Kamøyvær Fiskarlag. Eier "Tor-Arild" et 50-fots garn- og snurrevadfartøy sammen med broren sin. To av sønnene til Roger jobber som mannskap om bord. Roger sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Nordkapp kommune. 
Roger Hansen er intervjuet av Veronica Melå i artikkelen "Fiskere må også ta ansvar" i Havet. Mat, makt og meninger.

Knut Hansvold

Knut Hansvold (f.1966), kommer fra Tromsø, hvor han også bor i dag. Har bachelor i internasjonal handel fra Høyskolen i Oslo. Jobber i Nord-Norsk Reiseliv. Tidligere jobbet for Hurtigruten, Tromsøguide, Braathens, og hos flere hoteller, turoperatører og destinasjonsselskaper, dvs. på alle kanter av reiselivet i utøvende posisjoner, hvor han gjennom årene har møtt tusenvis av turister.
Knut Hansvold er intervjuet av Veronica Melå, sammen med Trude Borch og Jørn Eirik Johnsen i artikkelen "Nord-Norge må løfte fram egne råvarer." i Havet. Mat, makt og meninger.

Jørn Eirik Johnsen

Jørn Eirik Johnsen (f.1967), kommer fra Tromsdalen, bor i Tromsø. Jobber i NHO Reiseliv som prosjektleder i Arktisk Meny. Er utdannet kokk, og jobbet i perioden 1985–2000 som kokk og restaurantsjef hos bl.a. Emmas drømme­kjøkken og Brancos i Tromsø. Har vært matfaglig konsulent hos Stabburet og jobbet i en periode som kursholder og veileder for ulike aktører i matbransjen. 
Jørn Eirik Johnsen er intervjuet sammen med Trude Borch og Knu Hansvold av Veronica Melå, i artikkelen "Nord-Norge må løfte fram egne råvarer" i Havet. Mat, makt og meninger.